De Pond, Tilburg

Museum De Pont is renovated and expanded with 1.100 m2, designed by Benthem Crouwel Architects. Also, visitors to museum De Pont now enter the forecourt through the new entrance gate, consisting of several interconnecting passages. The open structured passages, so called ‘follies’, each have their own specific function. The gate is part of the adaptation of the entire forecourt and was donated to the museum for their 20th anniversary by the municipality of Tilburg. Already in 1990 the municipality of Tilburg commissioned an urban plan for this location, also with the goal to create a worthy entrance to the street. The urban plan has been executed in phases and now, a characteristic gate has been completed. The five follies share the same design idiom. The height of the follies is related to its surroundings and is determined by its functions: driveway for busses and cars, entrance for pedestrians and a bicycle parking station. The passages are made of concrete, in a cut-away diagonal structure, and are coated with a ceramic material. This durable material has the same industrial look as the expanded metal facade of the museum. The contours of the gate are an interpretation of the original buildings around the museum




YOUR CONTACT PERSON

Brian Immel
Mobile: +31 622 846 841
Email: b.immel@hde.nl

Scroll to Top